Minden kedves Olvasónak nagyon boldog és békés, Karácsonyt kívánok és sok-sok finom bort az ünnepekre!
Mi a mai napot - persze csak a fenyőfa talpba faragása után - a halászlé elkészítésével kezdtük, melyet barátainkkal egy már nyolc éves tradíciót követve bográcsban főzünk minden év december 24-én. Ehhez a halászléhez választottam este a Bozóky Pincészettől egy 2012-es Ezerjót.
A címke szövege: "A Móri Borvidék legismertebb és leghíresebb őshonos szőlő- és borfajtája az Ezerjó. A Vértes hegység déli-délnyugati lejtőin kiváló bor terem, ezt igazolják Ezerjó boraink. Ez az Ezerjó egy igazi tüzes, férfias bor, karakteres savakkal, melyeket a rövid tölgyfahordós ászkolás kellemesen lekerekít és enyhe vaníliás illattal szelídít. Hagyományos magyaros, svábos, fűszeres és kalóriadús ételekhez ajánljuk elsősorban."A bor kiöntve mozgékony, gyors viszkozitású, szalmasárga színű, tükör tiszta. Szagolva diszkrét, Moncsi szerint gyümölcsös illatú, ő banán, alma és körte illatát is érezte benne. Ízleltük. Közepes (12%-os) alkoholtartalma ellenére tüzes érzetű, éles savtartalommal, lágy csersavval, tartalmas, hosszú lecsengéssel. Ízében a citrusfélékre utaló jegyek érződnek. Összességében férfias bor: száraz, tüzes, olykor savanykás. Mindenképp ételt kíván, önmagában nem jóivású. A halászléhez viszont pont illett. A paprikás, enyhén csípős étel pont ezt a bort rendelte, viszont a rántott húsok és halak a franciasalátával már más borban szerettek volna lecsúszni a garaton. Talán valami olajosabb, testesebb itókával.
A tegnapi borleltár közben bővült egy Mészáros Pál féle 2011-es Hidaspetrével, mely egy Cabernet Franc reserve Szekszárdról, és egy 2011-es Cabernet Sauvignon-nal a balatonszőlősi Koronczai Pincészettől, mely a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről származik, ahonnan még soha, semmilyen bort nem kóstoltam. Itt lesz az ideje.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése