A mai menühöz két bort választottam. Kissé bizonytalan voltam, hogy a tyúkhúsleveshez kell-e egyáltalán bor, de ha már van, kipróbáljuk. Tehát a leveshez a Varga Pincészet Szemelt Rizlingjét választottam, mely 2012-ből, Badacsonyból való. A címke így ír róla: "Valamivel több, mint 1 kiló szőlőből készül egy palack bor. A kisfürtű, kis szemű rizlingekből 13-15 fürtre, 700-800 szemre van szükség, hogy 7,5 deci bort kapjunk. A szemelt rizlingnél ezt a mennyiséget szemenként, egyesével válogattuk a fürtökről. Ez a legköltségesebb szelekció, amit a szőlőalapanyag magas színvonaláért megtehetünk. A legszebben beérett szemek kiválogatásával még a 2010-es év hideg, csapadékos évjáratában is sikerült olyan bort készíteni, amiben érezzük a balatoni nap melegét, a tanúhegyek lankáinak ásványos,sós jellegét. Színe zöldessárga, illata elegáns, a magas alkoholtartalom jól ellensúlyoz a nagy testtel, a fajtájára és területre egyaránt jellemző keserű mandulás, ásványos jelleg uralja a hosszan lecsengő utóízt. Fogyasztását 14-16°C-ra hűtve tartalmas levesekhez, szárnyasból készült sültekhez, pörköltekhez ajánlom."
Talán nem a tyúkhúsleveshez kellett volna. Nekem mondjuk bejött a fanyarkás íz a leves mellé, de Moncsi és a szüleim nem rajongtak érte, ugyanakkor a tyúkpörkölt mellé kóstolva kifejezetten finom volt, sokkal jobban illett hozzá, mint amit ahhoz választottam.
Megkóstoltuk tisztán is. Szépen, olajosan, vastagon ömlött a pohárba, sűrű fehér habja hamar eltűnt. Közepesen mély zöldessárga szín, vastag gyűrű, lassú lefolyás. Tükör tiszta, szemet gyönyörködtető látvány. Nem kellett a pohár fölé hajolni, s lötyögtetni, ha az illatát akartuk érezni. Intenzív, gyümölcsös - talán zöldalmára emlékeztető - illatot ontott magából, szinte már tolakodóan. Ízlelve markáns savtartalma, fanyarkás csersavtartalma citrusfélék zamatára emlékeztetett. Tüzes alkoholt éreztünk hosszú lecsengéssel. Illatban gazdag, telt testű, tüzes olykor savanykás, férfias bor.
A pörkölthöz pedig az Ikon Borászat 2011-es Kékfrankosát választottam Rádpusztáról, a Balatonboglári Borvidékről. Kellemes fanyarkás íze jó kísérőnek bizonyult, bár nem mindannyiunknak, és azt kell mondanom, hogy a rizling jobban illett a pörkölthöz, mint a kékfrankos, pedig a Csávossy féle könyv elsősorban a fanyarkás vöröset ajánlja, s csak másodsorban a száraz, testes, tüzes fehéret. De ugye ízlések és pofonok... Az ételekhez való borpárosítása erősen szubjektív.
Ezt is kóstoltuk később külön a rizling után. Lassan mozog a pohárban, bár nem tűnik olyan vastagnak. Színe mély rubin, színes habja tűnő. Illata lassan nyílik, meggy és szilva jegyeit véltem felfedezni benne. Ízlelve a bor tüzes éles savakkal, magas tanninnal, tartalmas testtel, közepesen hosszú lecsengéssel. Először cseresznye, szilva majd jön a meggy, az érett meggy. Száraz, tüzes, olykor savanykás, olykor fanyarkás. Sajt mindenképp jót tesz neki, önmagában nem túl jó inni.
Ár érték arányban mindkét bor jól teljesített.
2013. december 26., csütörtök
Varga Pincészet: Badacsonyi Szemelt Rizling 2012, Ikon Borászat: Kékfrankos 2011
Címkék:
Badacsony
,
Balatonboglár
,
borkóstolások
,
fehérbor
,
Ikon
,
kékfrankos
,
olaszrizling
,
Varga Pincészet
,
vörösbor
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése
(
Atom
)
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése