2014. április 3., csütörtök

A balatoni bor - Első állomás: Balatonkeresztúr, Balla Pince

A Borklikk.hu tavaszi-nyári fő programja, hogy a Balaton körüli borvidékek különböző termőhelyein fellelhető kisebb-nagyobb pincészeteket keressen fel, és rajtuk keresztül mutassa be egy-egy termőterület sajátosságait a borász szemszögéből, és egyúttal betekintést nyújtson a megkeresett borászat életébe. Első utunk Balatonkeresztúrra vezetett, ahol a Balla Pincét látogattuk meg. Kis, családi pince ez, kevesebb, mint 1ha termőterülettel és néhány hektó borral évente. De nem is kell nekik több, nem ez a fő biznisz. Egyfajta mellékága az amúgy szállóvendégeket fogadó családi vállalkozásnak. „Egy kicsit több, mint hobbi, de kevesebb, mint önálló üzlet” – jegyezte meg Ifj. Balla György, aki körbevezetett minket a terciájukon. Szőlőültetvényük a Bokrosi-hegy déli lejtőjén fekszik, így a napsütés tulajdonképpen zavartalanul érheti a tőkéket egész nap, ezzel is elősegítve a megfelelő cukorfok elérését a gyümölcsben.  Ezt elősegítendő néhány éve rátértek az ernyőművelési módra is, hogy a szőlő leveleit minél nagyobb felületen érhessék a napsugarak, miközben a fürtöknek biztonságos árnyat és szellőzést biztosítanak. Amint a talajadottságok – mindenki szerint unalmas – témakörét elkezdtük feszegetni, megérkezett Id.Balla György is, a család feje, és elkalandoztunk a tavalyi szüret eredményeire és a borversenyek rangos elismeréseire, melyek közt még borvidéki borverseny nagyarany érem is előfordul (egy 2010-es Cabernet Sauvignon-ért járt). Megtudtuk, hogy a szőlőhegy legnagyobb kártevője a seregély, ugyanis a szomszéd szőlészetekben viszonylag koránszüretelnek, mivel szőlőik leginkább reduktív borok alapanyagául szolgálnak, és tulajdonképpen a környék összes seregélye Balláék késő őszig tőkén hagyott merlot-jából csemegézik, és ezek a „jószágok” ellen roppant nehéz védekezni, mert már az összes hagyományos védekezési módot kiismerték a leleményes madarak, így csak a seregély természetes ellensége, a héja védi a szőlőhegy e nemes kései szüretelésű gyümölcsét. Négy fajtával foglalkozik pincészetük: a zöld veltelinivel, a kékfrankossal, a merlot-val és a cabernet sauvignon-nal. Feldolgozásuk után egy részükből reduktív érleléssel friss, gyümölcsös, üde rosé és fehérbor készül, a későbbi szüretelésű vörösekből pedig komolyabb, hordós érlelésű vörösbor. A közel 200 éves bortermelői múlttal rendelkező család három lépcsőben építette fel a borozót a jelenlegi formájára. Először 2000 környékén a régi vályogpincét építették át, majd 2002-ben kibővítették a borozót, teraszt építettek ám szűkös befogadó képességei miatt aztán zárhatóvá alakították a teraszt 2008-ban. Így már akár egy egész busznyi borozni vágyó turista is elfér a hangulatosan, korabeli borászati és egyéb mezőgazdasági eszközökkel díszített vendégtérben, ahol akár kemencében sült finomságokat is készíttethetnek a szívélyes, vendégszerető Balláékkal, akik előzetes időpont-egyeztetés alapján fogadják a csoportokat, bár későbbi terveik közt a folyamatos nyitva tartás is szerepel. (Borkóstolás lehetőségéről Balla Andrásnál lehet érdeklődni a 06-30/500-1178 számon, vagy az info@ballapince.hu e-mail címen.)


Ha valaki nyakába veszi egyszer a Dél-balatoni borútat mindenképp látogasson el Balatonkeresztúrra és Balláék bokrosi-hegyi kis rezidenciájába vagy a Fröccsözőjükbe, mely Balatonmáriafüdő kikötőjében található és kóstolja meg boraikat, akár egy meleg nyári napon fröccsben frissítőül, akár tavaszi, őszi napokon tisztán, egy jó beszélgetés üzemanyagaként. A család rendkívül barátságos, vendégszerető, a pince hangulatos, tágas és a boraik kitűnőek. Érdemes még megtekinteni a borozás előtt vagy után Balatonkeresztúr barokk kori templomát, mely egy középkori templomrom alapjaira épült a XVIII. század derekán.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése