Nincs még egy hely a
világon, ahol olyan minőségű cabernet franc borokat tudnának készíteni, mint
kis hazánk legdélebbi, ici-pici borvidékén, a Villányi borvidéken. Ennek okán
már évek óta ötletelgettek a helyi borászok, hogy valami egyedi márkanévvel
lássák el a fajta prémium kategóriáját. A hegyközségek borászai jó viszonyának köszönhetően,
borgőzös ötletrohamok sokaságának eredményeképpen, ha lassacskán is, de a brand
megszületett, Hamvas Béla gavallérja: Villányi Franc.
A Villányi Franc
apropóján megrendezett kóstolón 18 pincészet mutatta be a fajta múltját,
jelenét és jövőjét különböző évjáratokkal szemléltetve, melyek között gyakran
múzeálisnak számító tételek is várták a kíváncsi, szaglászó, tortyogó-szortyogó
és nyammogó ízvadászt.
Két csoportra osztottam
a kóstolt borokat. Az egyik mély bordó, majd’ fekete színekben pompázó, a
fekete bogyós gyümölcsök illatával tetszelgő, robosztus, nagy testű
tanninbomba; a másik a vörös szín világosabb tónusával, gyakran kevésbé
intenzív, a behízelgőbb piros gyümölcsös illatjegyekkel hódító, lágyabb
tanninokkal, élénkebb savakkal és elegáns harmóniával nyűgözött le. Nagyon
leegyszerűsítve, de lényegében az előző stílust kései szürettel, az utóbbit
pedig egyből a fenolos érettség bekövetkeztével történő szedéssel érik el.
Mindkét iskolának vannak szerencsére követői bőséggel. Ellenben a tanninosabb
fajták a tanninok kisimulásához és a borok harmonikusságához hosszabb palackos
érlelést kívánnának, mint amennyit sok esetben a piaci lehetőségek megengednek
a pincészetek számára. Vannak, akik úgy tartják, hogy csak ezek a borok
tarthatóak el hosszabb ideig, akár több évtizedig is, de Malatinszky Csaba
2003-as lágyabb stílusú Franc-jával szépen rácáfol erre a tézisre. A Villányi
Franc kóstolást egy 2000-es évjáratúval zártuk Gere Attilától, aki viszont a
kései szüret híveit erősíti. Ez az ital egy remek példája volt annak, hogy
hosszú érleléssel, mire is képes a fajta: cseppet sem zavaró, szépen
lekerekedett tannin és savszerkezet, kiegyensúlyozottság. De ki képes ezt
kivárni vagy megfizetni? Sajnos kevesen.
A borászokkal való
beszélgetések során örömmel hallottam, hogy egyre többen térnek át organikus
gazdálkodásra. Nagy meglepetésemre Malatinszkyék mellett olyan borászok tartoznak
ide, mint Gere Attila és Bock József. Egy nagyon szimpatikus német házaspár,
Wassmannék szintén biogazdálkodással nevelik szőlőiket és készítik belőle
bársonyos boraikat. És többen vannak, akik fokozatosan váltanak a
környezetbarát technológiákra. Egy nagyon pozitív szemlélet bontakozott ki
Villányban, egy gondolkodásmód, mely nem engedi, hogy megmérgezzük gyermekeink
jövőjét.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése